Junkfood vs Maatje 36

Op 15 februari 2012 kwam ik op Nu.nl, waar ik om het uur wel op zit om te checken of er nog iets gebeurd is in de wereld, een artikel tegen dat het volgende vaststelde :

“Maar liefst 90 procent van de vrouwen wordt zwaarder zodra ze een vaste partner heeft. De gemiddelde vrouw komt meer dan 7 kilogram aan in de eerste 4-6 maanden van een relatie. 12 procent wordt zelfs 13 kilo zwaarder.”

Volgens het artikel had een Brits bedrijf een onderzoek uitgevoerd en daarbij een groot aantal vrouwen ondervraagd om erachter te komen waar deze gewichtstoename volgens hen aan lag . Van deze vrouwen gaf één derde de gezellige avondjes de schuld, één tiende wijt de gewichtstoename aan romantische dineetjes en één op de vijf voelt zich na een half jaar zo op haar gemak bij haar geliefde dat ze zich niet meer geneert voor een paar kilo extra. Men zegt ook dat als de buit toch binnen is, men geen moeite meer hoeft te doen. Dit vind ik echter geen goede reden om geen aandacht meer aan je lichaam te besteden, met als gevolg dat dit langzaamaan de passie in een relatie aantast.

Zover ik wist was gewichtstoename één en al “horror” voor de westerse vrouw, “me inclusive”. Dit zette mij aan het denken, vooral omdat ikzelf bij die 90% hoor. Ik ben sinds ik een vriend heb ook wat makkelijker met sporten omdat ik het véél te druk heb met andere dingen, zoals bankhangen, eten wat mijn vriend mij voorschotelt, dus pizza, hamburgers, ovenschotels met te veel kaas, en ik snoep (veel te) veel. Daarbij eet ik ook dezelfe porties als meneer die, let’s not forget, 500 calorieën meer nodig heeft per dag dan ik. Een vrouw heeft namelijk dagelijks 2000 calorieën nodig en een man 2500. Dat zijn 2 Mars-repen , 2 kroketten of een halve liter dubbelvla. Het idee dat een vrouw na alle drie bovengenoemde snacks plus een belegde boterham met cervelaat al tegen dat aantal aanzit, is toch wel beangstigend. Niet dat iemand snel een halve liter achterover lepelt maar goed.

Wat mij betreft, ik weet precies wat het probleem is: luiheid, verschrikkelijk luiheid en een behoorlijk gebrek aan zelfdiscipline. Ik heb het lef ook niet om op de weegschaal te gaan staan, uit angst voor het aantal kilo’s die zullen worden aangegeven, want ik weet dat het meer zal zijn als die laatste keer een paar maanden terug. En toen gaf de Wii al beschuldigend aan dat mijn gewicht een paar pond hoger was als de keer dáárvoor.

Mijn vriend ziet die extra kilos trouwens niet en vind wat extra spek juist lief. Iets dat ik trouwens wel vaker hoor. Mannen hebben liever wat “extra” dan een gratenpakhuis. Maar toch.. Dat truitje zit toch strakker, die broek gaat toch iets minder makkelijk dicht, en ik heb ineens lovehandles (!!). Dat is niet prettig. En dan op tv naar America’s Next Topmodel kijken waarin een ultradun meisje uit Texas gefrituurde Oreos in pannenkoekendeeg eet. Een recept dat ik trouwens zeker ga uitproberen.
Het is mij duidelijk dat in dit gemakzuchtige patroon verandering moet komen, ook voor mijn eigen gezondheid, omdat gewichtstoename ook kans op veel ziektes en kwalen verhoogt. Dit geldt trouwens ook voor een te laag gewicht.
Mijn besluit : “Genieten, maar met mate!”, want compleet afzweren van al dat lekkers zal ik toch nooit doen. Maar het idee dat ik straks zonder moeite dat mooie bloesje weer dicht krijg maakt me eerlijk gezegd nu al vrolijk. En weer gaan sporten is alleen maar fijn.
Toch ?

@de dames : wat is jullie theorie/strategie/slechte, of juist goede, gewoonte ?
@de heren : maakt jullie ons gewicht wat uit of maken wij ons echt druk om niks ?

One thought on “Junkfood vs Maatje 36

  1. Leuke blogpost desirée! Ik heb zelf ook aangekomen tijdens mijn relatie, dus heel herkenbaar! We zijn nu samen aan het afvallen en dat gaat heel goed, zo kun je elkaar stimuleren en is het sporten niet zo saai en eenzaam ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s